amerika-reisinformatie

Camper

Na een intercontinentale vlucht is het in Amerika verplicht om eerst een nacht door te brengen in een hotel, voordat u de camper kunt ophalen.
Het is dus niet toegestaan om de camper op de dag van aankomst op te halen.

Op de dag van het inleveren van de camper wordt aangeraden om niet vóór 14.00 uur te vliegen.

 

Elektriciteit

De US kent een afwijkend voltage en stekkers (plat met 2 platte polen). De netsterkte bedraagt 110 Volt, waardoor een transformator voor de meeste Vlaamse apparatuur nodig is, evenals een adapter voor stekkers. Deze zijn in Vlaanderen in de betere elektrozaken verkrijgbaar.

Eten en drinken

Uit eten in Noord-Amerika is over het algemeen niet duur. Wanneer u in een hotel eet, reken dan op ongeveer US$15,- voor een ontbijt, US$ 20,- voor de lunch en tussen de US$20,- en US$35,- voor een diner. In kleine restaurants in de buurt eten, betekent vaak dat de maaltijden goedkoper zijn.

Alcoholische dranken zijn relatief hoog in prijs. Een biertje kost al snel US$4,- en een mixdrankje rond de US$7,-.

Wanneer u in een hotel een ontbijt bestelt heeft u vaak de keuze uit een continentaal ontbijt of een 'American breakfast'. Een continentaal ontbijt is heel summier en bestaat meestal uit een kop koffie of thee met enkele donuts. Een American breakfast daarentegen is heel uitgebreid met eieren met spek, toast, gebakken aardappelen, enz. 

Feestdagen

De US kent verschillende nationale feestdagen. Houdt u er rekening mee dat op deze dagen banken, postkantoren, musea en veel winkels en sommige restaurants gesloten zijn of afwijkende openingstijden hebben.
Tweede Paas-, Pinkster- en Kerstdag zijn in de US normale werkdagen, tenzij deze op zondag vallen.
Nationale feestdagen zijn:
  • 1 Januari - New Year's Day.
  • derde maandag in januari - Martin Luther King Jr. Day
  • derde maandag in februari - President's Day (herdenking van de geboorte van George Washington).
  • laatste maandag in mei - Memorial Day (dodenherdenking).
  • 4 juli - Independence Day (dag van de onafhankelijkheidsverklaring).
  • eerste maandag in september - Labour Day (dag van de arbeid).
  • tweede maandag in oktober - Columbus Day.
  • 27 oktober - Veterans Day (dag van de oorlogsveteranen).
  • vierde donderdag in november - Thanksgiving Day (oogstfeest).
  • 25 december - Christmas Day.
Verder zijn er nog verschillende lokaal bepaalde feestdagen.     

Fly-drives

Bij de fly-drives op onze website ontvangt u bij de reisbescheiden een routebeschrijving. De routebeschrijving, welke is samengesteld door onze agent ter plaatse, is slechts een suggestie hoe u kunt rijden, waarbij niet altijd 100% rekening kan worden gehouden met omleidingen en dergelijke.
Wij vragen hiervoor uw begrip. Bij zelf samengestelde reizen wordt geen routebeschrijving verstrekt.

 

Fooien

Fooien is een begrip in de USA en hoort er helemaal bij. Normaal gesproken betaalt u tussen de 10 en 15% in een restaurant. Voor de bagage-afhandeling in een hotel ongeveer 1 dollar per koffer of tas.
Taxi's: 15% van het eindbedrag. 
Kamermeisje in hotel: Bij verblijf langer dan 1 nacht US$2,-.
Begeleide rondreizen: Chauffeur en gids respectievelijk US$1,-  en US$2,- per dag. 

 

Geldzaken

Het beste is om in plaats van veel contant geld, een credit card mee te nemen. U heeft tevens een credit card nodig wanneer u een auto, camper of villa huurt, dit in verband met de borgsom. Ook wordt in veel hotels om een credit card gevraagd. 
Ook zijn briefjes van US$ 50,-- en US$ 100,-- moeilijk inwisselbaar in het dagelijks verkeer. Een taxichauffeur zal deze bijvoorbeeld niet aannemen.

Houdt u er rekening mee dat de aangegeven prijzen in de USA altijd exclusief BTW zijn. De hoogte hiervan is per staat verschillend. U betaalt aan de kassa dus altijd meer dan op het prijskaartje staat aangegeven. 

Kamerindeling

In de meeste hotelkamers kunt u met 4 personen overnachten; er staan dan 2 dubbele bedden (twin-bedded room). Mocht u toch besluiten dat er een extra bed, voor een klein kind bijv. bij moet, dan is een zogenaamde 'roll-away' mogelijk tegen betaling van een toeslag. Voor 2 personen kunt u vragen om een kingsize bed. Wij kunnen dat voor u aanvragen. Wanneer u een kamer voor 3 personen boekt, betekent dit dat u in een kamer slaapt met 2 dubbele bedden. Ook dan kunt een een 'roll away' vragen tegen bijbetaling. 

Reisdocumenten


USA


Uw reispas mag uiteraard niet verlopen zijn of verlopen tijdens uw verblijf in de US. Kinderen dienen te reizen op een eigen paspoort, dit geldt ook voor baby's. Voor een verblijf langer dan 3 maanden is een visum nodig.
Belangrijk: Vanaf 12 januari 2009 moet iedere reiziger verplicht vooraf 'reistoestemming' aanvragen via ESTA (Electronic System for Travel Authorization). Een goedgekeurde reistoestemming via het ESTA systeem is verplicht voordat reizigers aan boord van een vliegtuig of boot naar de USA gaan. De aanvraag kan online ingediend worden op https://esta.cbp.dhs.gov, de kosten hiervan zijn $15.
De gestelde vragen zijn vergelijkbaar met die op het huidige groene I-94W formulier wat wordt ingevuld in het vliegtuig. Vraag uw reistoestemming tijdig aan. In het algemeen heeft u binnen een paar seconden antwoord.
De reistoestemming blijft 2 jaar geldig of geldig voor de duur van uw paspoort, indien dit binnen deze termijn verloopt.

LET OP:
Bij het invullen van uw gegevens dient u erop te letten dat deze overeenkomen met de gegevens zoals in uw paspoort vermeld. Komen deze gegevens niet overeen, dan kunt u geweigerd worden op de vlucht.Canada


Vanaf eind september 2016 zijn alle reizigers die vliegen naar of via Canada verplicht elektronische reistoestemming te verkrijgen via het Elektronisch Systeem voor Reistoestemming ETA, voordat u aan boord kunt gaan van een vliegtuig naar Canada.


De aanvraag valt onder uw eigen verantwoording, dit kan niet door UStravel gerealiseerd worden. U loopt het risico op een hoge boete wanneer u zich niet van te voren registreert. Voor een online aanvraag kunt u naar de website van ETA gaan: http://www.cic.gc.ca/english/visit/eta-start.asp. Een aanvraag kost CAD 7.00, welke u direct betaald met uw credit card via de officiële website. De ETA reistoestemming is maximaal 5 jaar geldig (tenzij uw paspoort eerder verloopt).


Let op: ook wanneer u alleen een overstap hebt in Canada, is de ETA verplicht!


Bent u op doorreis naar de USA, dan geldt hiervoor dat u voor deze bestemming nog steeds de ESTA-reistoestemming nodig hebt.

Wij raden u aan de aanvraag tijdig in te dienen (tenminste 3 weken vóór vertrek). ETA geeft in de meeste gevallen onmiddellijk autorisatie nadat u de gevraagde informatie heeft ingevuld, maar in sommige gevallen kan het een aantal dagen in beslag nemen. Als geen toestemming wordt gegeven dient u een spoedvisum aan te vragen via de Canadese ambassade. De autorisatie hoeft u niet mee te nemen op reis, deze wordt automatisch gelinkt aan uw paspoortnummer. Van belang is dus dat u reist met het paspoort waarop u de toestemming verkregen hebt. 


De autorisatie is geldig voor een periode van maximaal 5 jaar of tot de datum waarop uw paspoort verloopt, tenzij de toestemming eerder wordt herroepen. Gegevens met betrekking tot verblijfsadres, vluchtnummer etc. moet u wel per reis actualiseren. Indien u niet via ETA van te voren reistoestemming hebt aangevraagd en verkregen, loopt u het risico dat u vertragingen ondervindt op de luchthaven van aankomst in Canada. In het ergste geval kan u zelfs de toegang worden geweigerd. Personen met een niet-Nederlands paspoort kunnen verplicht zijn een visum aan te vragen, zie hiervoor: http://www.cic.gc.ca/english/visit/visas.asp. LET OP:

Bij het invullen van uw gegevens dient u erop te letten dat deze overeenkomen met de gegevens zoals in uw paspoort vermeld. Komen deze gegevens niet overeen, dan kunt u geweigerd worden op de vlucht.

 

Rijbewijs

Voor het huren van een auto heeft u geen internationaal rijbewijs nodig. Een internationaal rijbewijs kan echter wel handig zijn, mocht u om wat voor een reden dan ook aangehouden worden door de Amerikaanse politie. Een internationaal rijbewijs kunt u aanvragen bij de ANWB. Dit is tevens van toepassing voor het huren van een camper. U dient hierbij minimaal 1 jaar in het bezit te zijn van een rijbewijs en het rijbewijs mag niet verlopen zijn. Ook waar dit niet verplicht is, is het handig een internationaal rijbewijs bij u te hebben aangezien dit gesteld is in het Engels en daarmee voor iedereen leesbaar.
Het is niet mogelijk een auto te huren wanneer u onder de 21 jaar bent. Tussen de 21-25 jaar dient u een toeslag te betalen bij het huren van een auto. 

 

Uitgaan/leeftijden

Personen beneden de 21 jaar mogen gelegenheden waar alcohol wordt geschonken niet betreden. Men zal bij twijfel over de leeftijd zeker om een identiteitsbewijs vragen. 

 

Verzekeringen

De gezondheidszorg in de US is in handen van particuliere instelllingen en zeer duur. Een ziekenfonds kent men niet. Het is daarom van belang een goede reisverzekering af te sluiten die voldoende dekking biedt (ook tegen verlies en diefstal van bagage).
Medicijnen zijn meestal zonder recept verkrijgbaar in drugstores, een kruising tussen een apotheek en drogisterij. Mocht u naar een ziekenhuis moeten, dan is het beter naar een universiteitsziekenhuis te gaan, hier liggen de tarieven iets lager. Houdt u er rekening mee dat vanwege de torenhoge kosten van medische hulp in de US, deze vaak maar gedeeltelijk vergoed worden door de zorgverzekeraar, ook daarom is een aanvullende reisverzekering belangrijk. 

 

Winkelen

In veel steden heb je enorme 'shopping malls' met soms wel meer dan 200 winkels, restaurantje en zelfs complete bioscopen. Veel (merk)artikelen zijn goedkoper in de US. Prijzen liggen vaak zo'n 30 tot 60% lager, maar kunnen per winkel verschillen. 

Ook leuk om eens een kijkje te nemen zijn de zogeheten 'thriftshops', winkels die geëxploiteerd worden door liefdadigheidsverenigingen zoals de 'Salvation Army'. Zij verkopen van alles, vooral tweedehands kleding, voor lage prijzen.